Zasedání Asociace evropských státních hřebčínů (ESSA) v Národním hřebčíně

Národní hřebčín Kladruby n.L a Slatiňany

Tiskové oznámení  k zasedání Asociace evropských státních hřebčínů (ESSA) v Národním hřebčíně Kladruby nad Labem 22. a 23. 3. 2018

 

Národní hřebčín Kladruby nad Labem hostil ve dnech 22.-23. 3. 2018 zasedání členů Asociace evropských státních hřebčínů (ESSA). Hlavní zasedání ESSA se koná každoročně v jedné z členských institucí, Národní hřebčín Kladruby nad Labem se těchto zasedání účastní pravidelně. Ústředními tématy letošní konference byla společná snaha o propagaci tradic a kulturněhistorické hodnoty národních hřebčínů a hřebčinců, problematika evropské legislativy, welfare koní, vzdělávací programy a výměnné pobyty. O to více těší závěrečné vyjádření členů ESSA, kteří hodnotí  činnost kladrubského hřebčína jako správný příklad péče a prezentace národního kulturního dědictví.

Národní hřebčín měl díky organizaci letošního zasedání výjimečnou příležitost v rámci doprovodného programu odborníkům z celé Evropy prezentovat starokladrubské koně, rekonstrukci hřebčína z let 2014-2015 a také Krajinu pro chov a výcvik ceremoniálních kočárových koní, která byla začátkem letošního roku Českou republikou nominována na Seznam světového dědictví.

Zástupci nejvýznamnějších chovatelských zařízení v Evropě, jakými jsou například Marbach, Redefin a Schwaiganger v Německu, Lipica ve Slovinsku, Bábolna a Mezöhegyes v Maďarsku, Dakovo a Lipik v Chorvatsku, Avenches ve Švýcarsku, Sieraków a Janów Podlaski v Polsku, Piber v Rakousku, Ypäjä Equine College ve Finsku a Cluny ve Francii měli možnost shlédnout krátký program na nádvoří hřebčína s osmispřežím starokladrubských koní. Seznámili se s provozem stájí, byli jim předvedeni plemenní hřebci, absolvovali projížďku v kočárech krajinou Kladrubského Polabí, poslechli si koncert smyčcového kvarteta Pardubické filharmonie v kostele sv. Václava a Leopolda a byly jim představeny expozice Národního hřebčína  v zámeckém areálu, v postrojovně a kočárovně. V pátek byla ještě pro zájemce zorganizována prohlídka hřebčína ve Slatiňanech včetně prezentace vrané varianty starokladrubského koně.

Prezidentka sdružení ESSA a zároveň ředitelka německého hřebčína Marbach Astrid von Velsen-Zerweck na závěr zasedání uvedla: „Česká republika a její obyvatelé mohou být hrdí na toto výjimečné místo, naplněné tradicí, historií a živoucím dědictvím, v němž kůň – starokladrubský kůň – hraje hlavní roli. Propojili jste znalosti, techniku a umění chovu koní, jezdectví a vedení spřežení na mimořádný kulturní poklad.“

Ředitel Národního hřebčína Ing. Jiří Machek tuto akci zhodnotil slovy: „Byla to pro nás velká čest, hostit toto zasedání, které se České republice konalo vůbec poprvé. Kolegové z ostatních hřebčínů ocenili i celostní přístup k ochraně a obnově kladrubského hřebčína včetně jeho celé krajiny“.

 

Zdroj informací a poskytnuté fotografie: Národní hřebčín Kladruby nad Labem, s.p.o.

Autorka fotografií: Michaela Purnochová

 

Děkujeme, že sdílíte tento příspěvek mezi své přátele!